walesdrake The Viking Raid to NTPR

Onsdagen den 6 juni
Sveriges nationaldag


Vi startar denna dag med att strosa upp i samhället och kolla när det är dags att titta på ostfabriken. Vi är mot alla odds för tidigt ute så det blir en längre promenad. Anders fastnar med en Caffe Latte och missar föreställningen. Men det är mycket intressant att se den hantverksmässiga tillverkningen av den enda cheddarost som görs i Cheddar. Här tillverkas färre än 20 ostar om dagen och de görs alla av mjölk från kor i trakten. Denna mjölk levereras direkt från bondgårdarna varje morgon. Efter guidens berättelse handlade vi en del ostar i fabriksbutiken innan vi startade dagens körning.
Första målet för dagen var Bath och dess romerska bad. Det var lätt att hitta till Bath men ack så svårt att hitta lämplig parkering i den staden! Vi snurrade runt bra många varv innan vi i en park hittade lämplig parkering till lämpligt pris. Härifrån var det lagom promenadavstånd in till badet och turiststråken.
Det blev en ganska lång genomgång av baden och sedan picknick i parken där vi parkerat innan vi fortsatte dagens resa.
Nu styrdes kosan mot de berömda vita hästarna i Wiltshire och Uffington. Dessa vita hästar som skapats genom att skrapa fram den vita kritgrunden under det tunna brukningsbara jordlagret har fascinerat folk sedan mer än 3 000 år, även om de flesta av de åtta hästar som kan ses i området idag är skapade under 1700- och 1800-talen. Flera av dem har dock ersatt äldre vita hästar på samma, eller nästan samma platser. Dessa hästar ses på långt avstånd och oftast bäst från bilen på vägen, men det är inte alltid så lätt att stanna för att fotografera från rätt ställe.
Så fortsattes färden mot Avebury och den stora stensättningen där som är bra mycket större än den vida mer berömda i Stonehengde. Aveburys stensättning är dessutom inte så känd och inte så välbesökt som Stonehengde och därför är det fortfarande möjligt att komma nära stenarna och till och med röra vid dem, vilket det inte är vid Stonehengde längre. Här tillbringade vi alltså en god stund.
Efter besöket i Avebury körde vi den korta vägen till Silbury Hill för att se den berömda kullen. Här kunde vi dock inte parkera så det blev en titt i farten, men visst är kullen imponerande. Undersökningar av kullen gjorda under förra seklet visade att den är mycket sinnrikt konstruerad och tillkommen runt 2 400 år före Kristus. Det är numera förbjudet att klättra uppför kullen.
Komna så här långt var vi inte långt från dagens slutmål, Schoolhouse Hotel i Hook Street, Wootton Basset.
Ett mycket säreget ställe med en mycket säregen holländare som ägare!

Den lilla bäcken i Cheddar
Den lilla bäcken i Cheddar
och ostfabriken

Gordon's Hotel där vi bodde
Gordon's Hotel där vi bodde

Det romerska badet i Bath
Bath med sitt
romerska bad

Vit häst
Vi passerade flera av de vita hästarna,
men de var svåra att fotografera
då det inte fanns lämpliga platser att stanna.

Den enorma stensättningen vid Avebury
En del av den enorma stensättningen vid Avebury

Jättehögen vid Silbury
Jättehögen vid Silbury


 

Denna sida ändrades senast