BCW-logga

Lördagen den 30 maj
Saturday May 30th


Dagstur i Arns fotspår - - Daytrip in beautiful Västergötland


Denna den sista dagen av British Car Week, som även råkade vara Pingstafton, startade lite udda. Vi hade ett mycket spännande resmål I Arns fotspår. Solen sken från en klarblå himmel. Det var varmt, för att inte säga mycket varmt, men ändå kom det bara 10 bilar till samlingen på Götaplatsen! Turer som denna brukar locka runt 20 bilar!
Men allting utvecklade sig galant och slutade lyckligt.
Vi hade bara kommit halvvägs längs den gamla riksvägen mot Borås då två bilar till anslöt sig, och sedan hade vår färdledare, P-O Heiwall, stämt träff med ett gäng i Annelund och så var vi plötsligen 15 bilar!
Och det blir en ansenlig karavan som det var förvånansvärt lätt att hålla ihop. Att det gick så bra, berodde säkert på de ödsliga vägar som P-O valt.
Efter stoppet i Annelund var det inte långt till det första planerade stoppet vid Eriksbergs gamla kyrka. Det mesta talar för att det var kung Erik den Helige som 1153 lät uppföra denna kyrka på sin ägandes mark. Denna kyrka har genomgått ovanligt få förändringar sedan den byggdes och är mycket intressant att se. Vi tittade alltså in, men passade även på att picknicka i dess sköna skugga.
Kung Erik den Helige tillhörde ju Eriksätten av svenska kungar, och det var mot dessa som Jan Guilous Arn av folkungaätten stred om makten över det gryende svenska riket.
Här var vi alltså på rätt spår.

Nästa stopp blev Kungslena kyrka där vi tyvärr inte kunde gå in då det pågick ett bröllop där. Men kyrkan är vacker och väl värd att beskådas även från utsidan. I kyrkans närhet utspelades 1208 det avgörande slag som drev de anfallande danskarna på flykten.
Sedan hamnade vi i konstnären Göran Elfwings ateljé i Broddetorp invid Hornborgasjön. I anslutning till denna atelje driver Göran Elfwings hustru en gourmetrestaurant där vi passade på att äta lunch. Denna lunch var alltså inte billig, men väl suveränt god!
Och med det var det flera deltagare som tackade för sig och styrde hemåt, medan de andra fortsatte mot Varnhem. Om de äventyren kan dock inte undertecknad berätta då han var en av dem som lät den goda maten och dagens tidigare upplevelser, smälta ner i lugn och ro under hemfärd.

Bosse Arnholm

The sun wawe left our UK friends and could go home.

Bosse Arnholm

 

Starten från Götaplatsen - - The start from Götaplatsen

Uppsamling Kallebäcks lider - - First stop at Kallebäcks lider

 

Stopp i Annelund - - Pitstop in Annelund

Bland våra brittiska gäster hade en fransman smugit sig in, en gammal Amilcar i originalskick! En riktig goding! -
- A French Amilcar in original condition was the gem among our British guests this year!

 

Vid Eriksbergs kyrka - - At the church in Eriksberg

 

Vid kyrkan i Kungslena - - By the church in Kungslena

 

Lunchstopp i Broddetorp - - Lunch in Broddetorp

 

© Bilderna tagna 2009 av Bosse Arnholm
© Pictures 2009 by Bosse Arnholm

Denna sida ändrades senast